skip to Main Content
10 Consells Per A Una Cuina Més Ecològica, Saludable I Sostenible

10 consells per a una cuina més ecològica, saludable i sostenible

A l’article anterior parlava de la conferència que la Montse Batlle, consultora de cuina vegetariana energètica, va oferir sobre els Beneficis dels productes ecològics. La part de la xerrada que més em va sorprendre va ser la que feia referència a la gestió de la cuina –a tots nivells– per anar cap a una cuina més saludable, ecològica i sostenible. Aquí us deixo alguns consells –autèntiques perles– que ens va donar la consultora.

  • Consumir productes ecològics. És l’única manera de gaudir de l’ampli ventall d’aliments que ens proporciona la natura, d’aconseguir la dignitat de la pagesia i de garantir la biodiversitat d’espècies animals i vegetals.
  • Apostar per productes frescos i de proximitat. Mantenen més vitamines i més energia vital, que actua en sinèrgia amb la nostra. Així potenciem, a més, l’economia local i la nova pagesia.
  • Ser conscients dels inconvenients dels productes de llarg recorregut. Se’ls hi ha hagut d’afegir conservants de tota mena. Els contenidors i embolcalls de plàstic amb què se’ns presenten són inestables i poden produir alteracions endocrines serioses.
  • Optar per una dieta més vegetariana que carnívora. Hi ha estudis basats en l’observació del nostre sistema digestiu que conclouen que la proporció adequada seria 7 parts d’aliments d’origen vegetal per 1 part de proteïna animal. Per conscienciar-nos i fer-ho més gràfic, podem agafar un plat i dividir-lo en 8 parts. En una d’elles hi col·locarem els aliments d’origen animal que consumim al llarg d’un dia. Les 7 restants les omplirem amb cereals, llegums, verdures i hortalisses, fruita, llavors, fruits secs i algues marines.

cocina_sostenible_cab

  • Conèixer el valor nutritiu dels cereals i els llegums. Són els únics aliments que aporten tots els nutrients que el cos necessita: hidrats de carboni, proteïnes, greixos, vitamines, minerals i fibra. Als països que es caracteritzen per la longevitat dels seus habitants, les dietes són pobres en calories, proteïnes i greixos i, en canvi, són riques en carbohidrats.
  • Planificar els menús setmanals. És la manera de fer unes llistes de la compra adequades al consum real i de cuinar només allò necessari. Al plat només ens servirem allò que realment menjarem. Així evitarem llençar menjar. Els estudis de la Generalitat de Catalunya sobre malbaratament alimentari estimen que cada català és responsable de què 35 kg de menjar acabin a les escombraries.
  • Fer servir aigua mineral per cuinar. No té sentit consumir aliments ecològics si després els hem de contaminar amb l’aigua de l’aixeta.
  • Utilitzar estris de cuina segurs. Hi ha estris que deixen components tòxics com l’alumini i el plom. Al 2012 es va prohibir la producció de tefló, però a la majoria de cases encara s’usen les paelles de tefló.
  • Cuinar procurant l’estalvi energètic i d’aigua.
  • Usar productes de neteja ecològics. I no cal dir que hem de reciclar correctament els residus.

Foto: www.fuerteventura.ikea.es

Back To Top
×Close search
Search