-
 

Jordi Salat: “Viu el present i enfoca el futur com una oportunitat”

Article posted on dijous, juny, 23, 2016 at 13:04

Jordi Salat va arribar a la Programació Neurolingüística per intuïció. Volia fer un canvi a la seva vida i va caure a les seves mans informació sobre PNL. La seva curiositat el va empènyer a investigar i a parlar amb persones que ja s’havien format en aquesta disciplina. Finalment, es va formar a l’Institut Gestalt, de la mà de Vicenç Olivé i Alan Sants. Actualment utilitza la Programació Neurolingüística en Be More, on juntament amb altres coachs es dedica a acompanyar a altres persones en els seus processos de canvi, ja sigui mitjançant cursos de formació o en processos de coaching.

-La primera vegada que vaig sentir a parlar de Programació Neurolingüística va ser quan un company de feina em va dir que la PNL li havia ajudat a superar una crisi personal. ¿Es pot considerar la PNL com una teràpia?

-Al principi i en base als models que van estudiar la Programació Neurolingüística, va tenir molt de terapèutica, però estrictament no és una teràpia. La PNL és un model formal i dinàmic de com funciona la ment i la percepció humana, com processa la informació i l’experiència i les diverses implicacions que això té per a l’èxit personal. En base a aquest coneixement és possible identificar les estratègies internes que utilitzen les persones d’èxit, aprendre i ensenyar a d’altres per facilitar un canvi evolutiu i positiu. Això té moltes aplicacions i, una d’elles, és la terapèutica.

-Dóna’ns la teva pròpia definició de què és la Programació Neurolingüística (PNL). Quines aplicacions pot tenir en la vida quotidiana?

La PNL ens proporciona un conjunt de recursos que ens ajuden a ser conscients de com pensem i interpretem les coses que ens passen i, en conseqüència, de com actuem i, a partir d’això, canviar aquells aspectes que no ens agradin o no ens facin feliços. Les seves aplicacions són múltiples:

 • Augmenta de manera notable i ràpida l’autoconfiança.
 • Millora les relacions interpersonals.
 • Desenvolupa el creixement personal i professional cap a l’èxit.
 • Ens permet convertir-nos en qui desitgem i volem ser.
 • Serveix per reduir l’estrès.
 • Negociar i solucionar conflictes de manera positiva.

– On comença i on acaba la PNL? Ho dic perquè hi ha milers de psicòlegs, coachs i terapeutes que t’ensenyen uns determinats exercicis que després resulten ser tècniques de Programació Neurolingüística.

-És que precisament això és el millor de la PNL. Pot ser utilitzat en diversos àmbits i ajudar en diversos processos de desenvolupament o canvi. En camps tan diversos com la teràpia, la comunicació, l’ensenyament o la negociació s’utilitzen habitualment recursos de PNL.

Jordi Salat utilitza la PNL i el coaching per ajudar les persones en els seus processos de canvi.

Jordi Salat utilitza la PNL i el coaching per ajudar les persones en els seus processos de canvi.

-Quan Joseph O’Connor i John Seymour van escriure el llibre ‘Introducció a la PNL’ , estaven posant les bases d’una nova disciplina o simplement fer un compendi de tècniques ja existents?

-Els pares de la PNL van ser Richard Bandler i John Grinder que a principis dels anys 70 es van plantejar la següent pregunta: Com és possible que algunes persones aconsegueixen resultats extraordinaris en les seves vides? Van decidir estudiar a terapeutes que obtenien resultats extraordinaris com Virginia Satir, Milton Erickson i Fritz Perls. A partir del seu estudi van realitzar un model que podia ensenyar i aprendre i aquest va ser el fonament de la PNL. Tot això ho van recollir en el seu llibre ‘L’estructura dela Màgia’ que va aparèixer el 1975. Joseph O’Connor és un dels formadors de PNL i coaching més coneguts i respectats arreu del món. Al costat de John Seymour han ajudat a divulgar i popularitzar la PNL a tot el món.

– Ja està tot inventat en PNL o és una disciplina en evolució?

-La Programació Neurolingüística, als seus 40 anys, és una disciplina encara jove i per tant en contínua evolució i expansió. Robert Dilts fa ja uns anys va definir i diferenciar les tres primeres generacions de la PNL. Actualment la PNL es troba en un canvi que el porta a consensuar els punts en comú amb altres disciplines com la teoria del caos, la intel·ligència emocional, la comunicació no verbal o la programació neurofinanciera. Al resultat d’aquesta fusió se l’ha anomenat 4G, una visió més àmplia, holística, sistèmica i consensuada.

-Dirigeixes Be More , on el coaching i la PNL es combinen per ajudar les persones en el seu procés de canvi. Quin tipus de clients es dirigeixen a aquest centre i què busquen?

-Els nostres clients són persones en què s’ha despertat una necessitat de canvi. En el món actual, amb la important crisi de valors i de sistema, moltes persones es troben, de sobte, desorientades, en crisi. Des de Be More ajudem aquestes persones a seguir el seu camí, que superin les seves limitacions combinant la PNL i el coaching, perquè siguin persones més coherents amb elles mateixes i, per tant, més feliços. Tot això ho poden fer a través dels nostres cursos de creixement personal o a través de sessions de PNL o coaching.

-Ara més que mai hi ha moltes persones que estan passant veritables dificultats: atur, dificultats econòmiques … Alguna recepta perquè comencin el dia amb il · lusió i optimisme?

-La recepta és molt senzilla: Creu en tu mateix. Sigues el protagonista de la teva vida. No et deixis envair per pensaments tòxics que et portin a viure com a víctima. Tu ets el protagonista de la teva vida. Viu el present   -l’únic que tenim- i enfoca el futur com una oportunitat, amb valentia i sense por. Pensa que l’experiència està bé si t’ajuda, no si et condiciona. La vida està plena d’oportunitats, perquè el futur no està escrit, és una cosa que es construeix.

Share:
 • Print
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Google Buzz
 • LaTafanera
 • LinkedIn
 • Meneame
 • Posterous
 • email
Etiquetes: , , , ,

Sense comentaris

Deixa un comentari

By Bitscuits