skip to Main Content
‘Mamut O Sapiens’, El Primer Llibre D’Albert Riba

‘Mamut o Sapiens’, el primer llibre d’Albert Riba

Després d’un primer acte al Cercle d’Economia, ahir l’amic Albert Riba (@AlbertRiba) va presentar ‘Mamut o Sapiens’ a la Biblioteca d’Igualada o, com diria ell, a casa seva.  En el seu primer llibre, l’autor utilitza el mamut i l’homo sàpiens per explicar que els uns no van ser capaços d’adaptar-se al medi i van acabar extingint-se, mentre que els altres han estat capaços fins i tot de transformar el medi perquè l’entorn s’adapti a ells. Traslladada als humans, aquesta metàfora vol dir que hi ha persones que no s’atreveixen a lluitar per les seves il·lusions, que estan descontentes de com els va la vida, que envegen aquells a qui els hi surten bé les coses, etc., mentre que n’hi ha d’altres que passen a l’acció i s’aixequen cada matí amb el repte d’assolir els seus somnis.

La flamant presidenta de la Jove Cambra d’Igualada, Xènia Castelltort, va pronunciar les paraules d’introducció, destacant la tasca d’Albert Riba al capdavant d’aquesta organització i com a formador. La presentació del llibre pròpiament dita va anar a càrrec de l’alcalde de la capital de l’Anoia, Marc Castells (@MarcCastells), amic de tota la vida de l’Albert Riba. Marc Castells va remarcar que, tot i ser un manual especialment adreçat a emprenedors, ‘Mamut o Sapiens’ pot ser útil per a qualsevol persona que vulgui afrontar un canvi a la seva vida. Li serveix “a un polític, a un emprenedor o a un treballador que vulgui progressar en la seva feina”. També va destacar, entre d’altres passatges de l’obra, el que fa referència a saber aturar-se en les feines del dia a dia per no perdre de vista la globalitat. L’alcalde igualadí va definir Albert Riba com “un activista de l’emprenedoria i de l’empresa”.

Emprenedor en sèrie i divulgador de l’emprenedoria, Albert Riba es diferencia d’altres autors en què se centra en la transformació que ha d’experimentar la persona abans d’afrontar el canvi, que és un estadi anterior a la creació d’una empresa o de la posada en marxa d’un projecte. L’amic de l’autor i soci a inPreneur, Ramon Costa (@RamonCosta), ho remarca de seguida a l’inici del pròleg.

En aquest sentit, Albert Riba tracta les deu inquietuds amb què es trobarà la persona a l’hora iniciar la transformació: preguntar-se qui és un mateix; superar la zona de confort; afrontar les pors que paralitzen; saber comunicar als altres el canvi que un vol fer; dominar el tempo; conciliar; gestionar el risc; o saber encaixar els fracassos i aprendre d’ells. L’autor aporta una visió nova d’alguns d’aquests conceptes: “La zona de confort no és econòmica, sinó emocional”, assegura. “La conciliació no ha de ser entre feina i família, sinó entre devocions i obligacions, entre allò que t’agrada fer i allò que has de fer”, subratlla.

L’opera prima d’Albert Riba també conté un apartat dedicat a algunes persones que l’autor considera referents i que li serveixen com a exemple de cadascuna de les deu inquietuds descrites. Algunes són persones poc conegudes i d’altres són més mediàtiques: l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol; el coordinador de Creu Roja Catalunya, Enric Morist (@amorist); la periodista Xantal Llavina (@xantalllavina); l’exmotorista Isidre Esteve (@FundIsidreEsteve) i la seva companya Lidia Guerrero; el pare prior de Montserrat; o els pares del mateix autor.

L’Albert Riba ja sap que, a parer meu, és molt recomanable el capítol dedicat a la gestió de la por i que escriure el currículum fracasional és un bon exercici abans d’afrontar un nou repte.

I recordeu: “Tots els sàpiens tenen una part de mamut i tots els mamuts en tenen una de sàpiens”,, tal com diu l’autor. Després d’haver llegit el llibre, és qüestió de què cadascú es disposi a millorar la seva participar proporció.

Back To Top
×Close search
Search